Kwaskowaty, delikatny...
BISZKOPT:
3/4 szklanki cukru
6 dużych bądź 7 średnich jajek
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych bądź 7 średnich jajek
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka na piane. Gdy będzie sztywna, dodajemy na przemian żółtko i trochę cukru, aż do wykorzystania wszystkich składników - oczywiście ciągle miksując:).
Do szklanki mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy (nigdy nie dodajemy go bezpośrednio).
Przesiewając mąkę przez sitko delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.
Formę wykładam papierem do pieczenia( ja użyłam tortownicy).
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok 20 min , później zmniejszyć temperaturę do 160 i dopiec jeszcze 10 minut.
Wystudzić, przeciąż wzdłóż na połowę.
MASA:
2 budynie waniliowe
1 galaretka cytrynowa
1 cytryna
25 dkg masła
1 galaretka cytrynowa
1 cytryna
25 dkg masła
300 ml śmietanki 30%
Budynie ugotować w 1/2 l wody.
Do jeszcze gorącej masy dodać suchą galaretkę i sok z wyciśniętej cytryny.
Można też dodać startą skórkę cytrynową.
Do wystudzonej masy dodać masło i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu.
Na krem nałożyć ubitą kremówkę.
Przykryć drugą warstwą biszkopta.
Posypać cukrem pudrem.
Schłodzić:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz