Na niedzielne popołudnie...:)
Tym razem w świątecznej wersji:)
Tym razem w świątecznej wersji:)
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz