poniedziałek, 28 listopada 2011

Cytryniaczki:)

Pyszne ciasteczka cytrynowe, których zapach unosi się w całym mieszkaniu:)
Wyrazisty smak cytrynki:)


1/2 kg mąki
3 żółtka
 kostka schłodzonego masła
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
 odrobina olejeku cytrynowego
 polewa cytrynowa

 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko,
dodajemy schłodzone masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy żółtka i cukier oraz olejek cytrynowy.
Ciasto zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się nie przywarło.
Wykrajamy foremkami ciasteczka.
Na blaszce układamy papier do pieczenia a na nim ciasteczka.
Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym
piekarniku do temperatury 160 stopni - aż się zarumienią.
Gotową polewę dajemy na talerzyk i moczymy jedną stronę ciastek...
Pozostawiamy do zastygnięcia ( najlepiej w lodówce) :)
SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz